Kovidová izolace proměnila toulání pivní krajinou v toulky po e-shopech. Místo výletů se tak dají maximálně zapisovat v kuchyni degustační poznámky, což není ono. Ale tak aspoň malý zápisek o novince z Plzně.
Proud je plzeňský experimentální minipivovar patřící pod Prazdroj. Otevřel loni v budově bývalé elektrárny na soutoku řek Mže a Radbuzy a jeho základní nabídku tvoří pět piv – ležák, pale ale, žitná IPA, stout a nealko IPA. Většinu z nich má v nabídce i Rohlík, takže cesta k objednání je snadná a rychlá.
Společným rysem trojice ochutnaných piv je (alespoň podle mě) výborně vybalancovaná hořkost a pitelnost. Ta piva jsou výrazná, voňavá, zajímavá – ale ne za cenu toho, že u třetího deci už nevíte, jak dál.
Ležák Ventill (4,8 %) – přišel mi takový trošku karamelovější, hořkost jemná, ale delší, čisté pivo, na žízeň, asi z logiky tak nějak nejmíň výrazné z těch tří, ale fajn
Žitná IPA Soutock (5,8 %) – hutná, plná karamelová. Hladce hořká, hořkost pěkně ulpívá, ale nedrhne. Pryskyřice, tmavý med, extrémně pitelná – a to nejsem úplný fanda tohoto stylu. Trochu mi tak z principu nesedí cukr uvedený ve složení, ale OK.
Stout Cotel (5,2 %) – Suché, v chuti dlóóóóuhé, krásně pražené, hořké, baví moc. Tohle je obecně pivní styl, kde bývám u prvního loku často nadšený a pak ve finále ten půllitr horko těžko dopíjím. Ale tedy ta sedmička jen zasyčela…
Je samozřejmě otázka, jestli si pozornost nezaslouží v tuto dobu spíš ti menší, než ti nadnárodní. Ale za vyzkoušení myslím stojí i takovéto projekty a upřímně, ta piva jsou fakt výborná. Tak snad už brzy přímo v Plzni…